Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
18 août 2008 1 18 /08 /août /2008 16:26

Acum 70 de ani, la Vila Vânàtori

 Photo: E. CRIVAT (2008)
 

În anul 1938, arhitectul Paul Smarandescu era la Sinaia şi desena stranele şi mobilierul Catedralei Bucegilor (Biserica Sfantul Ilie) a carei constructie o terminase. Elisabeta, sotia sa, era multumità pentru ca Paul putea sa-i consacre mai mult timp, chiar daca desena o buna bucata din zi, în biblioteca de sub streasina, la ultimul etaj al Vilei Vânàtori, resedinta de la Sinaia pe care o construise pentru el si cumnatul sau, inginerul Theodor Sàvulescu.
Se retrasese la Sinaia làsând un pic deoparte studiile pentru Palatul Ministerului de Interne si imobilele pe care le proiecta la Bucuresti cu Rusescu pe Calea Victoriei nr.186 si cu Miulescu pe strada Lutherana la nr.9, alaturi de imobilul pe care il construise pentru el in 1913 si unde îsi instalase biroul de arhitectura bucurestean.
În varà, pe 18 iulie la Pelişor, îşi găsea odihna de veci Regina Maria, iar inima ei pleca spre ctitoria sa "Stella Maris" de la Balcic, unde cu pattru ani în urma Paul construise Vila Sanda Smàràndescu Ghiulamila pentru fata lui.
Era în preajma razboiului.

De 25 de ani, din 1913, de cand construise prima vila la Sinaia pentru Anton Doiciu pe strada Fotino, având ca antreprenor pe Vladimir Bortnowsky, Paul nu mai prididea cu comenzile. Intr-o seara, scriind amintiri a facut socoteala ca a desenat 14 vile, dintre care 10 le construise numai la Sinaia (o vila la doi ani), fàrà sà vorbim de Predeal si Busteni. Anul acesta terminase Casa Carol Gutman.


Semnatura Arhitectului Paul Smàràndescu pe Planul de sistematizare al orasului Sinaia, plan ridicat de inginerul Ion Sângiorgian si avizat de Primarul Orasului

De cinci ani, Paul reusise sà predea «PLANUL DIRECTOR DE SISTEMATIZARE al comunei Sinaia», aprobat de primarie in 1933, impreuna cu «REGULAMENTUL DE CONSTRUCTII SI ALINIERI»… Sinaia devenea un adevarat oras.

Paul Smarandescu era membru activ al asociatiei "AMICII SINAEI".


Paul Smarandescu a avut o fata, Sanda Maria Angela, care s-a casatorit cu arhitectul Dimitri Ghiulamila cu care a avut un copil, Alexandre (nascut in 1942) si care avea sà devinà si el arhitect, fàcand studiile ca bunicul, la Paris.

Anul acesta, în 2008, prietenul si confratele meu, Alexandre Ghiulamila mi-a cerut sà reconstitui viata profesionala a bunicului lui.

Prezenta constantà la Sinaia din 1913, si mai ales dupa 1915 cand si-a construit casa, Vila Vânàtori, mà face sà cred cà amintirile trebuiesc cautate mai întai la Sinaia.

Sapezeci de ani mai tarziu ma gaseam în acelasi loc, în biblioteca de sub streasianà; alaturi de mine umbra lui Paul Smarandescu rasfoind niste planuri iar în fata ferestrei un copilas privind muntii, amintire a prietenului meu Alexandre înainte de marele voiaj la Paris.

Asa aràta Atelierul de lucru – Biblioteca in 1938, cu lambriuri si mobilier de brad dat cu ulei, executat de tâmplarul Gheorghe Gàtej din Sinaia în 1919


Paul Smarandescu a murit în 1945, sotia lui, Elisabeta Smarandescu, nascuta Radulescu în 1957. Sanda, Dimitri si Alexandre au plecat la Paris de la Vila Vânàtori, în acelasi an în care pleca de la Vila Luminis, George Enescu.

Amintirea din fereastra este amintirea lui Alexandre, înainte de plecarea spre aeroportul Baneasa...
Am scris în graba aceste cateva randuri pentru memoria locului, cu speranta sa gasesc între cititorii lor, amintirile care îmi lipsesc pentru a completa biografia lui Paul Smarandescu, arhitectul Sinaii.

Caut marturiile cele mai simple: carti postale, poze, poate cateva planuri si mai ales anecdote din vremurile acelea si de mai curînd... memoria caselor.

Emmanuel CRIVAT

Scrieti lui Ion PETRE (pentru Emmanuel CRIVAT) la Vila Vânàtori, str. Theodor Amann nr.19, Sinaia.
 E-mail
 Pridvorul Vilei Vînàtori in 1920


Pridvorul Vilei Vînàtori astazi, martie 2008 (vezi ALBUM decembrie 2008)Vila Vînàtori, vedere partiala dinspre strada Theodor Amann, nr. 19, astazi

Anexa din padure (Photo: E.CRIVAT 2008)
Arhitectul Alexandre GHIULAMILA, nepotul lui Paul SMARANDESCU, în vizità pe domeniul bunicului lui de la Vila Vânàtori (martie 2008, Fotografii: E.CRIVAT)

________________________________________________________________
Fotografii SINAIA în jurul Vilei Vînàtori
________________________________________________________________

Partager cet article

Repost 0
Published by E. CRIVAT - dans BIOGRAFIE - AMINTIRI
commenter cet article

commentaires

CENTENARUL PAUL SMARANDESCU

Începând cu anul acesta si pânà în 2045, vom sarbatori Centenarul unui imobil construit de Paul Smàràndescu în fiecare an,
ba chiar doua sau trei imobile centenare pe an.
Centenarul Vilei Vânàtori este în 2015, mai ràmâne 1 an ca sà îi dàm infàtisarea pe care ne-a lasat-o arhitectul ei.