Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
14 avril 2009 2 14 /04 /avril /2009 22:29

Biseica Sfântul Ilie, "Catedrala Bucegilor", vedere interioara, Arh; Paul SMARANDESCU (Foto: E.CRIVAT, 2008)

 

Obiectul Asociaţiei «Arhitect Paul Smărăndescu»

Paul Smărăndescu a fost unul dintre cei mai prolifici «creatori de oraş» în România primei jumătăţi a secolului XX.

Urbanist, arhitect, designer şi fervent apărător al monumentelor istorice şi al arhitecturii tradiţionale româneşti, profesor şi iniţiator al şcolii de arhitectură româneşti din Bucureşti, Paul Smărăndescu a fost deasemenea un actor social important şi un muncitor neobosit.

Opera lui ca aceea a fratilor lui de breaslă de la epoca respectiva, a  fost înghetata de 50 de ani de sistematizare comunistă şi de cei 20 de ani de debandada care au urmat.

Asociatia îsi fixeaza ca obiectiv, sa duca pe langa cei care decid şi in fata marelui public o actiune de informare şi sa aduca propuneri pentru salvarea a ceea ce mai ramâne din patrimoniul cultural urban din prima jumatate a secolului XX, avand ca figura de înaintaş aceea a arhitectului Paul Smărăndescu.

Actiuni: publicatii, conferinte, organizarea unor manifestari publice despre arhitectura româneasca între 1900 si 1950, actiuni pentru apararea monumentelor de arhitectura şi pentru o noua urbanitate care sa integreze memoria noasta.

___________________________________________________ 

Objet de l’Association «Paul Smarandescu, Architecte»

Paul Smarandescu fut un des plus prolifiques « créateurs de ville » en Roumanie dans la première moitié du XXème siècle.

Urbaniste, architecte, designer, défenseur des monuments historiques et d’une architecture de tradition roumaine, professeur et promoteur de la nouvelle école d’architecture roumaine de Bucarest, Paul Smarandescu fut aussi un acteur social important et un travailleur infatigable. Son œuvre, comme celle de ses confrères de l’époque a été meurtrie par les 50 ans de systématisation communiste et par les 20 ans de désordre qui ont suivi.

L’association se donne pour objectif d’exercer auprès des décideurs et du grand public une action d’information et de proposition pour la sauvegarde de ce qui reste du patrimoine culturel urbain de la première moitié du XXème siècle avec comme figure de proue l’architecte Paul Smarandescu.

Actions: publications, conférences, organisation de manifestations publiques sur l’architecture roumaine de 1900 à 1950, lobbying pour la défense des monuments d’architecture et toute action pour une nouvelle urbanité intégrant la mémoire.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vanatori - dans ARHITECTURA
commenter cet article

commentaires

CENTENARUL PAUL SMARANDESCU

Începând cu anul acesta si pânà în 2045, vom sarbatori Centenarul unui imobil construit de Paul Smàràndescu în fiecare an,
ba chiar doua sau trei imobile centenare pe an.
Centenarul Vilei Vânàtori este în 2015, mai ràmâne 1 an ca sà îi dàm infàtisarea pe care ne-a lasat-o arhitectul ei.