Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
1 mai 2009 5 01 /05 /mai /2009 13:53

Cu câteva zile în urmà am primit un mesaj reconfortant de la Bucuresti.Arhitectul Adrian Cràciunescu, lector la Universitatea de Arhitectura si Urbanism «Ion Mincu» (UAUIM), m-a facut sà descoper, în cîteva documente pe care le-a gasit în cercetarile domniei sale în arhivele dosarelor cu documente tehnice de la Primaria Capitalei, un imobil conceput de Paul Smàràndescu, care lipsea de pe lunga listà pe care o întocmise, acest neobosit fauritor de urbanitate româneasca, în 1942.Este vorba de câteva documente administrative din dosarul Permisului de Constructie pentru un imobil de pe strada Columb, Casa Maria APOSTOLU, de la începutul verii lui 1915…Acest an 1915, când termina lucràrile la Vila sa de la Sinaia (vilà care avea sà fie cunoscutà mai târziu sub numele de Vila Vânàtori).

Lectura rapidà a acestor câteva documente administrative, asupra carora vom reveni, ne reveleazà pozitia pe care se afla dupa 7 ani de lucru, în contextul efervescentei constructive a începutului de secol XX.

Antetul scrisorii pe care o adreseaza Directorului Lucràrilor Tehnice de la Primària Capitalei, ne aminteste cà era deja instalat în atelierul de pe str. Luteranà nr. 13 (astàzi disparut sub buldozerele care au început constructia socialismului cu blocurile de la Sala Palatului), imobil pe care îl construise pentru el în 1913, unde s-a stins si a luat drumul cimitirului Bellu în 1945:

PAUL SMARANDESCU
ARHITECT-SEF AL MINISTERULUI DE INTERNE
DIPLOMAT DE GUVERNUL FRANCEZ

BUCURESTI, 13, STRADA LUTERANA
TELEFON 21/78

 

(Va urma)


Paris, 01 mai 2009
Dr. Emmanuel CRIVAT, biograful lui Paul Smàràndescu

Partager cet article

Repost 0

commentaires

Adrian Craciunescu 01/05/2009 20:21

Ma bucur ca am putut aduce la lumina o informatie ce nu se cunostea. Intr-o discutie cu dna arhitect Chiliman am inteles ca si imobilul de peste drum ar fi proiectat tot de catre Paul Smarandescu. Cum n-am cautat in mod special aceste informatii nu pot sa spun mai mult din pacate ...Sper sa atasati si imaginea cu cererea de autorizare care va fi in viitorul foarte apropiat inscrisa in lista monumentelor istorice de unde reiese limpede obligatia unui petent din 1908 de a-si ridica autorizatia in numai 6 zile de la depunerea cererii sub riscul de a nu i se mai elibera daca nu se prezenta in acest termen !!! Asta doar pentru a arata ca autorizarea lui Paul Smarandescu in 12 zile, inclusiv cu semnatutra lui Cincinat Sfintescu era doar o proba de lentoare in 1915 ....

CENTENARUL PAUL SMARANDESCU

Începând cu anul acesta si pânà în 2045, vom sarbatori Centenarul unui imobil construit de Paul Smàràndescu în fiecare an,
ba chiar doua sau trei imobile centenare pe an.
Centenarul Vilei Vânàtori este în 2015, mai ràmâne 1 an ca sà îi dàm infàtisarea pe care ne-a lasat-o arhitectul ei.