Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
21 juin 2009 7 21 /06 /juin /2009 15:36

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Palatul Ziarului Universul, Arh Paul SMARANDESCU (1930)

 

Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, a deschis a patra ediţie a Salonului de Carte Bookfest prin lansarea unui volum intitulat Cartea Neagră a Patrimoniului, proiect realizat cu sprijinul MCCPN şi iniţiat de Ordinul Arhitecţilor din România.


Lansarea carţii este debutul unei campanii a MCCPN, intitulată Omul dărâmă locul şi va dura până pe 3 iulie:

- o dezbatere pe tema „Cărţii Negre a Patrimoniului” la Librăria Cărtureşti Verona

- violonistul Alexandru Tomescu va susţine, sub genericul Requiem pentru o casă, un recital extraordinar la vioara Stradivarius-Elder, în faţa ruinelor imobilului demolat din str. Visarion nr. 8, colţ cu bulevardul Lascăr Catargiu, la Bucuresti.


Tirajul volumului este de 3.000 de exemplare. Este vorba de primul volum al seriei, 01: Bucureşti 1990 – 2009, care tratează distrugerile din Bucureşti.

Seria urmăreşte să prezinte distrugerile patrimoniul naţional în diferite oraşe.

Vila Vânàtori, Arh. Paul SMARANDESCU (1915-1919)

 

In prezent se lucrează intens la volumul dedicat distrugerilor masive din ultimii ani din oraşul Sinaia, odinioară socotit Perla Carpaţilor.

In acelasi sens, recomand un articol publicat în Le Petit Journal, le journal des français et des francophones à l'étranger, par Jonas MERCIER, le 28 mai 2009: IMMOBILIER - Sinaia victime de son succès

____________________

Cu această ocazie, pun la dispozitia celor care sustin Centenarul Operei Arhitectului Paul Smarandescu, o prima lista (provizorie) cu realizarile sale, dupa inventarul pe care l-a facut in 1940.

Atrag atentia ca adresele sunt cele valabile in 1942.

Voi reveni cu puneri la zi in fiecare luna si as aprecia daca cititorii nostri pot trimite contributiile lor la definitivarea ei.

Emmanuel CRIVAT

Partager cet article

Repost 0

commentaires

Serge 30/08/2009 13:03

PATRIMONIU; Primăria Sinaia a amendat CNCFR
Marti, 18 August 2009
Compania Naţională de Căi Ferate Române a fost amendată, de Primăria Sinaia pentru nerespectarea obligaţiilor care îi revin în întreţinerea toaletelor din Gara Sinaia, dar şi pentru ocuparea abuzivă a domeniului public.
Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, a efectuat marţi un control pentru a verifica personal în ce măsură au fost aduse la îndeplinire măsurile impuse de inspectorii Primăriei Sinaia în privinţa amenajrăii şi întreţinerii toaletelor din Gara Sinaia.
"Reprezentanţii Companiei Naţionale de Căi Ferate nu au dat dovadă de nici cel mai mic interes în legătură cu îmbunătăţirea situaţiei toaletelor din Gara Sinaia. Am somat în numeroase rânduri conducerea gării cu privire la neregulile legate de curăţenia şi aspectul acesteia", a precizat primarul din Sinaia.
"De asemenea, am înştiinţat şi organele abilitate - Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică Prahova - pentru remedierea urgentă a situaţiei. Se pare că cele semnalate nu reprezintă priorităţi pentru conducerea Companiei. În schimb, sunt foarte preocupaţi de ocuparea în mod abuziv a domeniului public, respectiv parcarea din faţa Gării Regale" - a mai declarat Vlad Oprea.
Potrivit acestuia, în urma mai multor controale efectuate de inspectorii Primăriei Sinaia la Gara Regală, s-a constatat încălcarea flagrantă a normelor igienico-sanitare la toaletele de utilitate publică din incinta clădirii. "De asemenea, reprezentanţii Companiei Naţionale au ocupat abuziv parcarea din faţa Gării Sinaia aparţinând domeniului public, prin depozitarea unor traverse de cale ferată, obstrucţionând astfel desfăşurarea normală a traficului pietonal şi rutier în zona gării" - a declarat ofiţerul de presă al Primăriei Sinaia, Mădălina Roşu.
Ea a subliniat că inspectorii Primăriei Sinaia au aplicat marţi o amendă contravenţională conducerii Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA pentru nerespectarea obligaţiilor care îi revin în întreţinerea toaletelor de utilitate publică din Gara Sinaia, dar şi pentru ocuparea abuzivă a domeniului public.
"Reprezentanţii Primăriei Sinaia au înştiinţat în scris întreaga conducere a Companiei Naţionale de Căi Ferate în legătură cu situaţia Gării din Sinaia, neprimind până în acest moment niciun răspuns. De altfel, acestea nu sunt singurele nereguli constatate la Gara din Sinaia. Nici până în prezent, nu a fost readusă la starea iniţială una din anexele clădirii aflată în stare avansată de degradare încă din anul 2007. Pe lângă aspectul deplorabil, aceasta reprezintă un real pericol pentru traficul rutier de pe DN 1' - a mai precizat Roşu.
Gara Sinaia a fost construită în anul 1913, de către Compania "Demeter Cartner". Gara Regală a fost construită mai târziu şi a fost rezervată exclusiv familiei regale şi oaspeţilor lor, în special conducători de stat din toată lumea. Gara din Sinaia este o staţie importantă, în care opreşte anual trenul Orient Express.

Serge 04/07/2009 19:37

Si tot in acest context, este de vazut articolul (în limba franceza):http://www.immodurabilite.info/article-33204827.htmlin care este si prima reactie Ministrului Culturii si Cultelor...

Serge 04/07/2009 16:21

In acest context iata o adresa care trebuie notata:http://www.memoria.ro/

Serge 21/06/2009 17:03

Lista provizorie Paul SMARANDESCU OPERE 1907-1940

CENTENARUL PAUL SMARANDESCU

Începând cu anul acesta si pânà în 2045, vom sarbatori Centenarul unui imobil construit de Paul Smàràndescu în fiecare an,
ba chiar doua sau trei imobile centenare pe an.
Centenarul Vilei Vânàtori este în 2015, mai ràmâne 1 an ca sà îi dàm infàtisarea pe care ne-a lasat-o arhitectul ei.