Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
3 janvier 2011 1 03 /01 /janvier /2011 16:58

paul smarandescu 3

Primim de la Sinaia aceasta schita de propunere pentru amplasarea bustului arhitectului Paul SMARANDESCU... într-o piata care ar purta numele lui...

Paul Smarandescu 1

Citam mai jos, scrisoarea arhitectului Serban TIGANAS, presedinte (Ordinul Arhitectilor din România) adresata Primariei Orasului Sinaia, scrisoare care merita toata atentia noastra si care are meritul sa puna niste puncte pe "I", chiar daca lucrurile nu sunt asa de "simplu de realizat" (vezi articolul nostru: DOMENIUL Arh. Paul SMARANDESCU SINAIA)... (revenim cu comentarii).

___________________________________

Stimate Domnule Valerie Marian Panait,

Am placerea sa va scriu in continuarea discutiei avute cu dumneavoastra si pentru explicitarea intentiilor de colaborare cu administratia din Sinaia pe care o reprezentati in calitate de city manager.

Ordinul Arhitectilor din Romania aniverseaza in fiecare an infiintarea primei societati a arhitectilor romani printr-un bal al arhitectilor, eveniment de inalta tinuta in care arhitectii se intalnesc cu reprezentantii societatii pe care o servesc prin munca lor. Acest eveniment a dobandit o notorietate si o vizibilitate foarte solida in toate mediile conexe industriei constructiilor, dezvoltarii, politice si administrative, culturale si de investitii. Locurile in care s-au petrecut aceste evenimente au fost cu grija alese, fiecare reprezentand un moment important in istoria arhitecturii si societatii românesti.

Asfel ne-am intalnit in Bucuresti, Sibiu, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi si ne propunem sa ne intalnim in 2011 in Sinaia. Cladirile in care ne-am intalnit au fost: Ateneul roman, Cercul militar, Palatul CEC, Casa oamenilor de stiinta din Bucuresti, Palatul primariei si hotelul Imparatul romanilor din Sibiu, Opera romana din Cluj, Cercul militar si hotelul ARO Palace din Brasov, Palatul primariei si hotelul Traian din Iasi.

In 2011, cu ocazia centenarului hotelului Palas din Sinaia si a proximei aniversari a cladirii Cazinoului, in dorinta de a celebra colectia remarcabila de arhitectura romaneasca de valoare detinuta de Sinaia, vom organiza balul si o conferinta de arhitectura dedicata amenajarii spatiilor publice, prin exemple de buna practica, la Cazinou si in spatiile hotelului Palas. Data pe care am rezervat-o pentru aceste evenimente este 25, 26, 27 februarie 2011.

In cadrul manifestarilor mentionate, la care va invitam impreuna cu toti cei care contribuie in prezent la buna gestiune a orasului, va propunem sa colaboram la organizarea unui eveniment public dedicat memoriei si contributiei marelui arhitect Paul Smarandescu la Sinaia.

Propunerea noastra are mai multe etape, pe care le descriu in cele ce urmeaza:

1. Acordul de colaborare intre Primaria Sinaia si OAR pentru actiunile privitoare la omagierea arhitectului Paul Smarandescu in spatiul public.

2. Dezvelirea bustului arhitectului Paul Smarandescu pe un soclu ridicat in spatiul identificat in proximitatea vilei Noica, la intersectia strazilor Theodor Aman si Gheorghe Sincai (conform schitei si fotografiilor anexate prin grija domnului arhitect Nicolae Dan Manea) si prezentarea proiectului complet de amenajare a spatiului piatetei publice cu un mic parc de odihna, plantatii decorative, pavimente si amenajari aferente cursului de apa.

3. Atribuirea denumirii piatetei „arhitect Paul Smarandescu” si montarea placii indicatoare cu noua denumire.

4. Realizarea demersurilor de clasare a monumentelor realizate de arhitectul Smarandescu in Sinaia, 3 locuinte, un hotel si o biserica. Vila Smarandescu trebuie clasata de urgenta pentru a impiedica eventuala degradare prin interventii neavenite.

5. Finalizarea lucrarilor de amenajare a pietei dupa desfiintarea organizarii de santier din zona.

6. Amenajarea in interiorul locuintei care a apartinut arhitectului a unui mic muzeu memorial, odata cu lucrarile de reabilitare ale casei.

Va propun ca punctul 1 sa fie convenit si semnat intre institutiile pe care le reprezentam cat mai rapid, pentru care va stau la dispozitie.

Pentru punctul 2 va informez ca OAR se ocupa de realizarea bustului de catre sculptorul Virgil Scripcaru, care ne-a pus la dispozitie si modelul de ipsos pentru probele de amplasare la fata locului (vizibil in fotografiile anexate). Va propunem sa intreprindeti toate demersurile de urgenta care sa ne permita sa realizam executia soclului in forma bruta, din beton, urmand a fi placat ulterior, amplasarea bustului si a placii comemorative pe soclu, astfel incat sa se poata organiza ceremonia publica de dezvelire in data de 26.02.2011. Va propun sa colaboram prin reprezentantul nostru, domnul arhitect Nicolae Dan Manea, care s-a ocupat si pana in prezent de acest proiect.

Pentru punctul 3 va rog sa intreprindeti dumneavoastra demersurile necesare si sa ne comunicati care este contributia noastra trebuincioasa pentru procesul administrativ, stabilind de asemenea data pentru montarea placii cu noul nume al piatetei.

Punctul 4 va fi abordat de specialisti arhitecti, conform procedurilor legale, in colaborare cu reprezentantii ministerului Culturii.

Punctul 5 se va putea realiza in functie de programarea pe care o veti realiza, contributia noastra fiind in furnizarea planurilor de principiu pentru amenajare.

Pentru punctul 6 va propun sa continuam prin analiza posibilitatilor de finantare si a demersurilor necesare.

Am convingerea ca vom reusi prin acesta colaborare sa marcam inca un spatiu important in Sinaia, conturat de arhitectura romaneasca pusa in valoare pentru public, prin conlucrarea dintre administratia locala si ordinul arhitectilor.

Asteptam cu interes raspunsul dumneavoastra multumindu-va in acelasi timp pentru deschiderea si sprijinul pe care l-ati acordat acestui proiect de la primul contact.

Cu deosebita consideratie,

Serban Tiganas, presedinte

_____________________________________________________________________

Pentru memorie:

Catalogul (provizoriu) operelor lui Paul SMARANDESCU la Sinaia, cuprinde:

041 Vilele Anton Doiciu, Sinaia, stradela Fotino 1913

061 Vila Smarandescu si Savulescu, Sinaia, strada Princ. Nicolae 1915

064 Vila Pictorian-Beslegeanu, Sinaia, strada Bratianu 1915-1916

094 Vila Gheorghe Gatej , Sinaia, 1923

101 Vila Sevastia A. Noica, Sinaia, strada Princ. Nicolae 1924

102 Vila Vlad Bortnowsky, Sinaia,  strada Lascar Catargi  1924 

129 Casa Willy Ungarth, Sinaia, 1928

131 Vila Costica Dumitru, Sinaia, strada Vasile Boerescu , 1929

133 Imobilul Grigorescu Parc-Hotel, Sinaia, Bd. Ghica, 1929-1930

       HOTEL CERBUL  Bd.  Carol I, nr. 19

141 Vila Imbraus, Sinaia, strada Princ. Nicolae, 1933

142 Biserica din Sinaia, B-dul Ghica, 1933-1938

153 Casa Carol Gutman, Sinaia, 1938

Partager cet article

Repost 0
Published by Emmanuel CRIVAT - dans URBANISM
commenter cet article

commentaires

Emanoil Bellu 12/02/2011 20:28Amplasamentul este inspirat, bustul are in planul indepartat chiar vila dar zona e atit de
pustie incit vandalizarea este sigura. Daca, neinspirat fiind, il faceti din bronz in trei zile ajunge la fier veichi pentru un flacon de votca....


Am fost contactat de reprezentantii ordinului asumindu-mi o prezentare sentimentala a urbei si a
unor personalitati care au nascut orasul modern.


Multumesc pentru epistola ta catre sinaieni.....


Emanoil BelluCENTENARUL PAUL SMARANDESCU

Începând cu anul acesta si pânà în 2045, vom sarbatori Centenarul unui imobil construit de Paul Smàràndescu în fiecare an,
ba chiar doua sau trei imobile centenare pe an.
Centenarul Vilei Vânàtori este în 2015, mai ràmâne 1 an ca sà îi dàm infàtisarea pe care ne-a lasat-o arhitectul ei.