Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
6 novembre 2010 6 06 /11 /novembre /2010 11:02

În perioada 27 octombrie - 12 decembrie 2010, Ordinul Arhitecţilor din România vă invită la expoziţia-eveniment SPAŢIUL MODERNITĂŢII ROMÂNEŞTI 1906-1947, găzduit în Sala Oaspeţi a Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti.

Prezentând cel mai mare fond de desene de arhitectură expuse vreodata la noi în ţară în original, proiectul beneficiază de experienţa istoricului de artă şi arhitectură Carmen Popescu (Franţa), comisarul general al expoziţiei, şi este finanţat din timbrul arhitecturii.

Expunerea se va baza pe fondurile de desene de arhitectură a trei arhitecţi marcanţi ai epocii: Paul Smărăndescu, Henriette Delavrancea-Gibory şi Octav Doicescu. Celor 137 de lucrări expuse în original li se vor adăuga obiecte de artă decorativă (mobilier, corpuri de iluminat etc.), picturi, fotografii şi filme de epocă ce vor fi proiectate în sala expoziţiei.

Expoziţia îşi propune să surprindă imaginea complexă a alcătuirii modernităţii româneşti şi va pune în evidenţă raportul dintre modern şi tradiţie revelând rolul jucat de cea din urmă cât şi diversitatea accepţiunilor primite de-a lungul perioadei respective în alimentarea şi modelarea modernităţii.

Proiectul a fost posibil cu sprijinul instituţiilor culturale, organizaţiilor şi autorităţilor din România care au împrumutat exponatele originale sau au cesionat drepturi de utilizare a imaginilor şi filmelor: Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Naţională a României (deţinătoarea fondului Paul Smărăndescu), Consiliul Naţional al Cinematografiei, DACIN-SARA, Editura Video a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă din Brăila, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul Municipiului Bucureşti, Uniunea Arhitecţilor din România (deţinătoarea fondului Octav Doicescu).

SEMNATURA-PLANULUI-DE-SISTEMETIZARE-SINAIA-1930.jpg

Du 27 octobre au 12 décembre 2010, l’Ordre des Architectes de Roumanie vous invite à l’exposition-évènement l’ESPACE DE LA MODERNITE ROUMAINE 1906-1947 au Musée du Paysan roumain de Bucarest.

L’exposition présente le plus grand fonds de dessins originaux d’architecture exposés en Roumanie. Le projet bénéficie de l’expérience de Carmen Popescu (France), critique d’art et d’architecture, commissaire général de l’exposition.

L’exposition réunit trois grands architectes de l’époque : Paul Smarandescu, Henriette Delavrancea-Gibory et Octave Doicescu. Aux 137 documents originaux se rajoute des objets d’art décoratif, mobilier, tableaux, photos et films d’époque présentés dans le cadre de l’exposition.

L’exposition se propose d’appréhender l’image complexe de la naissance de la modernité roumaine et de mettre en évidence le rapport entre modernité et tradition.

Plusieurs institutions ont mis à disposition de l’exposition leur fonds documentaires : la Bibliothèque de l’Académie, la Bibliothèque Nationale de Roumanie (qui détient le fonds Paul Smarandescu), le Conseil National de la Cinématographie, DANCI-SARA, les Editions Vidéo du Ministère de la Culture et du Patrimoine National, le Musée National d’art de la Roumanie, le Musée d’art de Braila, le Musée d’art de Constantza, le Musée de la ville de Bucarest, l’Union des Architectes de Roumanie (qui détient le fonds Octav Doicescu).

Partager cet article

Repost 0
Published by Emmanuel CRIVAT - dans ARHITECTURA
commenter cet article

commentaires

adrian craciunescu 27/11/2010 09:38Buna ziua domnule Crivat! Pentru ca m-am mutat nu gasesc cutiuta cu carti de vizita iar intre mailurile mele nu stiu de ce nu gasesc nicio corespondenta cu dumneavoastra (nu salvez adresele de
mail in contacte pentru a evita mesajele de spam rezultate din spargerea casutei postale ..) asa ca va adresez o intrebare aici.


Puteti sa-mi confirmati care dintre cele doua mari cladiri din fosta Piata a Senatului din Bucuresti este a lui Paul Smarandescu si care este a lui Petre Antonescu? Din cate stiu Agricola
Fonciera e a lui Paul Smarandescu, 1926 iar analiza simpla de fatada imi da concluzia ca aceasta este cea care are si expunere pe splai si se lipeste de blocul lui N. Cucu este Agricola Fonciera.
Daca aveam la indemana adresa de mail va trimiteam si imaginile.


S-au pus placute de monument cu scurt text scris de mine si acum am o mica "disputa" cu alti preocupati de patrimoniu pe acest subiect. Puteti sa-mi raspundeti pe mail pentru a-mi reface astfel
contactul dumneavoastra?


Va multumesc!


Cu cele bune, ACENTENARUL PAUL SMARANDESCU

Începând cu anul acesta si pânà în 2045, vom sarbatori Centenarul unui imobil construit de Paul Smàràndescu în fiecare an,
ba chiar doua sau trei imobile centenare pe an.
Centenarul Vilei Vânàtori este în 2015, mai ràmâne 1 an ca sà îi dàm infàtisarea pe care ne-a lasat-o arhitectul ei.